Rio Tinto on perunut malminetsintälupahakemuksensa

16.12.2022

Kaivosyhtiö Rio Tinto (ja heidän käyttämänsä konsultti Muon Solutions Oy) on vetänyt pois Rautalammin-Suonenjoen malminetsintälupahakemuksensa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on vahvistanut tiedon hakemusten raukeamisesta 15.12.2022. Yle uutisoi asiasta 16.12.2022.

Keväällä 2019 Rio Tinto varasi Sisä-Savosta laajan alueen valmistellakseen malminetsintälupien hakemista. Seuraavan vuoden syksynä yhtiö teki helikopteritutkimuksia muun muassa Etelä-Konneveden kansallispuiston yllä. Lopulta yli 500 kuntalaista, maanomistajaa ja paikallista järjestöä allekirjoittivat kuntalaisaloitteen malminetsintäsuunnitelmia vastaan. Rautalammin kunnanvaltuusto päätti maaliskuussa 2021 yksimielisesti, ettei malminetsintäsuunnitelmille ole kunnan hyväksyntää. Rio Tinto kuitenkin jätti heti seuraavana päivänä malminetsintälupahakemuksensa, jotka rajoittuivat kansallispuiston lisäksi useaan lähiseudun suureen järveen sekä pohjavesialueeseen, josta tulee osa rautalampilaisten juomavedestä.

Suunnitelmia kritisoitiin kunnan, kuntalaisten, maanomistajien ja järjestöjen toimesta laajasti. Huonomaineinen monikansallinen kaivosyhtiö arvokkaalla vesistöalueella ei varmaankaan monien mielissä herättänyt luottamusta. Myös kaivoslain ongelmat ovat herättäneet paljon kritiikkiä. Valitettavasti uusikaan laki ei tuo asiaan juuri parannuksia.

Luvat olivat vielä jonossa odottamassa viranomaisen käsittelyä, mutta nyt Rio Tinto on siis vetänyt hakemuksensa pois. Tukesilta ja kaivosyhtiöltä saadun tiedon mukaan alue ei lopulta ollut yhtiölle riittävän kiinnostava eivätkä alkuvaiheen tutkimuksien geologiset tiedot tukeneet suunnitelmien jatkamista.

Kiitämme kaikkia, jotka otitte kantaa, keräsitte nimiä kuntalaisaloitteeseen, osallistuitte keskusteluihin, jaoitte tietoa tai muulla tavalla olitte mukana tässä viime vuosien aikana. Kiitos myös Rautalammin kunnalle ja valtuutetuille puhtaiden vesiemme puolustamisesta.

Luo kotisivut ilmaiseksi!