Rio Tinto hakee malminetsintälupia Rautalammille, Suonenjoelle ja Pieksämäelle

29.04.2021


Maailman toiseksi suurin kaivosyhtiö Rio Tinto on jättänyt lukuisia malminetsintälupahakemuksia Sisä-Savoon. Suurin osa hakemusalueista sijaitsee Etelä-Konneveden kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Alueen vesistöt kuuluvat maamme suurimpaan vapaana virtaavaan reittiveteen, Rautalammin reittiin. Kirkasvetinen Konnevesi on reitin keskusjärvi. 

Hakemusalueet sijaitsevat

  1. Valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella (Saahkarin-Myhinpään maisematie)
  2. Lähimmillään 50 metrin päässä Etelä-Konneveden kansallispuistosta
  3. Lähimmillään alle 2 kilometrin päässä Rautalammin kirkonkylältä
  4. Kansallisvedeksi nimetyn Rautalammin reitin varrella ulottuen aivan lähimpien järvien (Konnevesi, Hankavesi, Myhinjärvi, Vahvanen, Korppinen) rannoille.
  5. Vedenhankintaa varten tärkeän pohjavesialuen ympärillä (pohjoinen lupa-alue)

Suonenjoella etsintäalueet sijaitsevat Suonteen molemmin puolin.

Rio Tinto on viimeisen kahden vuoden ajan tehnyt Rautalammilla alustavia tutkimuksia ja päättänyt nyt edetä malminetsintään paikallisten mielipiteistä välittämättä. Hakemukset on jätetty 31.3.2021 eli vain päivä sen jälkeen, kun kunnanvaltuusto oli yksimielisesti linjannut, ettei malminetsinnälle ole hyväksyntää. 

Kaivosyhtiö on toistuvasti kertonut haluavansa kuunnella ja kunnioittaa paikallisten näkemystä, mutta näyttäisi siltä, ettei edes selkeästi ilmaistulla kannanotolla ole käytännössä mitään merkitystä.

Nyt ei ole kuitenkaan aika lannistua. Toiveissa on, että Suomen kaivoslaki uudistetaan niin, että jatkossa kunnalla on oikeus myös tarvittaessa kieltää kaivostoiminta ja että muut elinkeinot ja luontoarvot tulevat paremmin huomioiduiksi.

Yle uutisoi etsintälupien hakemisesta 29.4.2021.

Luo kotisivut ilmaiseksi!