Rautalammin kaivosilta

02.03.2021


Rautalammin kunta järjesti kaikille kuntalaisille ja kesäasukkaille avoimen kaivosillan 2.3.2021. Illan teemana oli kaivoshankkeisiin vaikuttaminen paikallisten ihmisten näkökulmasta. Koronatilanteen vuoksi suurin osa yleisöstä oli paikalla etäyhteyksien välityksellä. Osallistujia oli yhteensä noin 50.

Aleksi Salo Geologian tutkimuskeskuksesta kertoi, millä menetelmillä malminetsintää yleensä tehdään ja mitä tutkimuksia Rautalammilla on aiemmin tehty. GTK on tutkinut mm. skandiumesiintymää sekä kupari-nikkeliesiintymiä menneillä vuosikymmenillä. 

Rio Tinton edustajat kertoivat Rautalammilla suorittamastaan kartoituksesta, johon kuului mm. laaja helikopterimittaus syksyllä 2020. Jatkosuunnitelmanaan he mainitsivat mahdollisten malminetsintälupien hakemisen tarkemmin rajatulle alueelle ja kairauksien aloittamisen. He kertoivat haluavansa kuunnella paikallisia ja toimivansa aina kunnioittavasti alueella. Myös kysymyksiä toivottiin.

Yleisön kommentit ja kysymykset olivat kriittisiä. Rio Tinton edustajia moitittiin mm. siitä, että he puhuivat "vain tutkimustoiminnasta", minkä jälkeen yhtiön edustaja myönsikin, että tavoitteena on ilman muuta kaivos vaikka sen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa. Osallistujia kiinnosti, mitä yhtiö aikoo tehdä, jos maanomistaja ei halua malminetsintää omille mailleen. "Yritämme keskustella ja ymmärtää, miksi tällainen huoli on, mutta jos maanomistaja on oikeasti sitä mieltä niin meidän pitää sitten varmaan miettiä, kannattaako sellaiseen paikkaan mennä", Rio Tinton konsulttina toimiva Jens Rönnqvist vastasi.

Ympäristöoikeuden professori Ismo Pölönen kävi maanomistajien ja kuntien keinoja vaikuttaa malminetsintä- ja kaivoshankkeisiin. Pölösen mukaan kunnalla on kaavoituksessa paljon valtaa, mutta vasta kaivoslupavaiheessa. Kunta ei voi kaavalla kieltää kaivostoimintaa tietyltä alueella, mutta sen sijaan kunta voisi periaatteessa jättää tietyn alueen kaavoittamatta kaivosta varten.  


17.00 Avaussanat, Jorma Kukkonen

17.05 Miten malminetsintähankkeet toteutetaan käytännössä, GTK/Aleksi Salo

17.40 Kaivosaloite Rautalammin kunnassa, Kaisa Naukkarinen

18.00 Paikallisten vaikutusmahdollisuudet kaivoslainsäädännössä: nykytila ja kehitysnäkymät, Ismo Pölönen, ympäristöoikeuden professori, Itä-Suomen yliopisto

Kahvitauko

18.45 Tutkimushankkeet Rautalammilla, Rio Tinton edustaja

19.10 Kaivostoiminnan ympäristövaikutukset, ympäristöbiokemisti Jari Natunen

19.30 Facebookissa esitettyjen kysymysten käsittely ja mahdollisuus kysymyksiin Teams-linkin kautta

19.50 Miten tästä eteenpäin? Askelmerkit jatkoon, Jorma Kukkonen ja Ismo Pölönen

Kaivosillan diaesitykset löytyvät täältä sekä kuntalaispuheenvuoron video täältä.
Luo kotisivut ilmaiseksi!